Systemisch transitiemanagement

Wij geloven in de kracht van het systemisch gedachtegoed waarbij onderscheid gemaakt wordt in een boven- en onderstroom in organisaties (zie bijlage 1).

Organisaties zijn over het algemeen goed in het managen van de bovenstroom. Als het gaat om verandering (en wanneer hebben we daar niet mee te maken) dan worden hier nieuwe werkprocessen en organisatiemodellen gedefinieerd, procedures beschreven, een nieuw systeem geïmplementeerd en andere zaken geregeld die verandering moeten faciliteren.
Het is belangrijk dat dit gebeurd, maar niet voldoende voor een verandering van betekenis waar mensen ook ander gedrag moeten vertonen. Bijvoorbeeld elkaar meer op gaan zoeken over afdelingsgrenzen heen.

Waar organisaties over het algemeen veel laten liggen, is de onderstroom. Hier vindt de psychologische verandering plaats. Als mensen met ‘de hakken in het zand gaan’ wordt dat over het algemeen als vervelend ervaren en gaan we ze nog meer overtuigen van het nut van de verandering. En dus weer op de bovenstroom zitten… Terwijl weerstand een te verwachten reactie is van een systeem en daarmee eerder een goed teken!
In de onderstroom gaat het over gevoel, weerstand, waarden, normen, passie et cetera. Voor veel managers een lastig terrein. Toch verloopt deze psychologische transitie in fasen en daarom is deze te voorspellen en te managen. 
 

Wij faciliteren u graag om (ook) veranderingen door te voeren in de onderstroom. Een maatwerk aanpak welke wij graag in samenspraak met u ontwikkelen. 

In verband met de Corona situatie plannen we trainingen pas in bij voldoende deelnemers (maar max. 8 personen). U kunt zich hier opgeven: 

Chat openen
Heeft u een vraag?
Hallo, kunnen wij u helpen?