Het leven is zo veranderlijk en onvoorspelbaar als het weer. “Life is what happens to you when you’re busy making other plans” zei John Lennon. Dat is soms spannend, soms leuk en soms eng. Ga je in de verandering mee (en omarm je de kans op groei) of ga je in de weerstand? Als je wilt groeien, kan verandering je veel brengen. 

Zowel persoonlijk als beroepsmatig heb ik zelf veel verandering meegemaakt. Na een lange carrière bij IBM kwam ik in 2003 tot het inzicht dat mijn passie ligt bij de ontwikkeling van mens en organisatie. De geboorte van Inspiration at Work volgde en intussen ben ik vele ervaringen rijker. De verandering naar een eigen onderneming heeft mij veel gebracht en als ik terugkijk zou ik het weer doen. Was het altijd makkelijk? Nee, zeker niet. En omarm ik alle verandering altijd van harte? Nou euh nee, niet bepaald. Als ik er zelf voor kies vind ik het heel wat makkelijker dan als het mij op andere wijze opgediend wordt. In het laatste geval is mijn valkuil dat ik controle wil houden. Ik wil zelf bepalen en kan dan echt de weerstand in gaan. Inderdaad, het tegenovergestelde van ‘go with the flow’.

Maar ik heb geleerd dat als je durft te verdwalen dat dat dan zomaar, uiteindelijk, kan leiden naar een waardevol nieuw begin. Een begin van iets wat je meer biedt dan je in eerste instantie gedacht en verwacht had. En misschien ook wel op een andere manier dan jij zelf voor ogen had.

Wat is jouw ervaring met verandering? En hoe ga jij met verandering om?

Om ervoor te zorgen dat een gewenste of noodzakelijke verandering niet alleen bij de veranderwens blijft, helpt het soms om een andere bril op te zetten. Als je altijd doet, wat je altijd deed krijg je immers wat je altijd kreeg. En als dat altijd zou helpen, was er geen verandering nodig geweest. Als je de situatie vanuit een ander perspectief kunt zien, is de kans groot dat je weerstand aanzienlijk afneemt. Je ziet in ieder geval weer nieuwe mogelijkheden. Daarom bied ik mensen telkens de ruimte om dingen op een andere manier te bekijken. Zo kunnen ze zelf ontdekken hoe de verandering het beste tot stand komt.

Als een verandering nodig is omdat er bijvoorbeeld te veel conflict in een team is, helpt het over het algemeen niet om naar de gebruikelijke dader-slachtofferrol te gaan kijken. In plaats van ruimte te creëren voor verandering, houd je daardoor de ongewenste situatie in stand. Er wordt met de vinger naar elkaar gewezen waardoor mensen zich niet veilig voelen. Zonde, want een verandertraject kan juist heel inspirerend zijn.

Welke brillen helpen? Soms helpt het om je profiel, of de profielen van een heel team in kaart te brengen. Daar zijn diverse methodes voor en het levert leuke en nuttige inzichten op. Waar krijg je bijvoorbeeld wel of niet energie van? En wat doe je als je onder druk staat? In andere situaties helpt het om een “systemische” bril op te zetten. Welke ongewenste patronen zien we in de zogenaamde onderstroom? Of laten we eens kijken naar wat wel werkt in plaats van wat niet werkt, met de ‘Appreciative Inquiry’ bril (Waarderend Onderzoeken).

Coaching of verandering gaat niet alleen over resultaten maar ook over hoe je die resultaten bereikt. Wat mij betreft op een zo inspirerend mogelijke wijze.

Wat is jouw ervaring met verandering? Deel gerust je verhaal, want nieuwe brillen geven nog meer ruimte om te ontdekken hoe iets anders kan. Ik ben benieuwd.

Chat openen
Heeft u een vraag?
Hallo, kunnen wij u helpen?